Как бързо да поправим дупка в надуваемата си играчка, палатка, дюшек…

1502

Докато всички се наслаждават потапяйки се в басейна в горещ летен ден, няма нищо по-лошо, като намиране на дупка в любимия дюшек. Тази ситуация със сигурност ще разруши забавлението Ви. Обикновено изработени от винил, надуваемите басейни, дюшеци и играчки се движат и носят лесно, но тяхната лека конструкция и дизайн е причина за краткия им живот.

Следвайки стъпките по-долу, може да поправите дупката в почти всеки надуваем или винилов  продукт. Използвайки материали, които обикновено имаме под ръка, ще върнете обратно в басейна надуваемата си играчка, вместо в контейнера за боклук.

Ето какво ви е нужно:

Спрей

Вода

Сапун

Маркер или пастел

Ножици

Тиксо или парчета винил

Ръкавици

Лепило

Стъпка 1 – Открийте дупката

Потопете надуваемият продукт във вода и погледнете от къде се показват мехурчета. Това ще покаже точното място на изтичане на въздух. Друга алтернатива на това е да се разпръска смес от вода и сапун директно върху повърхността, поливайки участък по участък. Появата на сапунени мехурчета ще покаже мястото, където е процепа. Начертайте кръг около дупката с помощта на маркер или пастел и изчакайте надуваемият продукт отново да изсъхне.

Стъпка 2 – Временно залепете дупката

Подсушете напълно и преди да поставите малко парче тиксо върху дупката, надуйте възможно най-добре. Това е временна фиксация, докато не приложите постоянният пластир и това позволява на предмета да остане напомпан, за да даде по-добра форма за окончателния пластир.

Стъпка 3 – Залепете дупката

Отрежете парче тиксо, за да покриете напълно участъка на изтичане, като покриете няколко сантиметра допълнително, около краищата на съществуващия временен пластир. Това ще осигури по-голяма повърхност, която да покрива и да успеете да задържите въздуха. Покрийте ръцете си с ръкавици, за да защитите кожата си и нанесете супер-лепило върху едната страна на тиксото, напълно покривайки го с равномерен слой. Не лепете само краищата, тъй като те ще почнат да изпускат.

Поставете тиксото с лепилото надолу върху отвора, който вече е покрит с едно парче, като нанесете с равномерен натиск за около една минута, за да може лепилото да се разпредели равномерно.

Стъпка 4 – Оставете да изсъхне

Оставете лепилото да изсъхне напълно, преди да използвате отново надуваемия или PVC продукт или рискувате ремонтирания участък да се разлепи.

Ако пък обичате да почивате и къмпингувате в планината или морето, почти неизбежно се случва нещо нелепо на най-важният Ваш „приятел“ – палатката. Случайно поставена палатката върху остра скала или камък, силни ветровете, паднал клон или случайно запалване – всеки от тези сценарии може да ви остави с разкъсана палатка, която в последствие не може да ви държи топло и сухо. Но, това не означава, че трябва да хвърлите палатката в боклука – повечето разкъсвания лесно могат да се поправят. Посветете един час от времето си за бърз ремонт. Ето как да го направите.

Стъпка 1 – Подготовка на ремонта

Отрежете всички стърчащи нишки и влакна. Когато палатките се разкъсват, найлонът често оставя свободни висящи нишки, които са склонни да се разкъсват в бъдеще. Вземете остра ножица и отрежете възможно най-много от стърчащите нишки.

Стъпка 2 – Почистване

Почистете зоната вътре и отвън. Ако вашата палатка е много мръсна, почистете и изплакнете замърсяванията. Ако вашата палатка е сравнително чиста, използвайте някаква течност, за да почистите около щетата, като не забравяйте и вътрешната, и външната страна.

Стъпка 3 – Изправяне на гънки

Макар, че тази стъпка не е задължителна, тя е силно препоръчителна. Има шанс вашата палатка да има редица гънки по нея и около разкъсаната част, което да попречи на последващото залепване. Намокрете зоната, която е около щетата, отвътре и отвън, за да се изгладят гънките по-лесно и материала на палатката да стане възможно най-гладък.

Стъпка 4 – Лепене

Нанесете лепилото от вътрешната част на палатката. Измерете парче винил или текстил, което е по-голямо от щетата, с няколко сантиметра от всички страни. С помощта на остра ножица отрежете ъглите и ръбовете на парчето, така че да бъдат закръглени. Това ще предотвратите неговото навъсване и ще направите ремонта по-устойчив. Залепете парчето бавно върху пострадалото място и се уверете, че няма мехурчета или гънки, между палатката и парчето. Уверете се, че парчето е прилепено добре към основата.

Стъпка 5 – Уплътняване

Уплътняването на шева  /залепеното място/ ще спомогне за по-нататъшно увеличаване на здравината и устойчивостта на атмосферни влияния след ремонта. Поставете ръката си на ремонтираната част, от външната страна на палатката. Задръжте малка част от мястото за поправка. Като използвате пръста си или малка четка, намажете мястото, като се уверите, че дължината на шева /залепеното място/ е напълно покрита, както и няколко допълнителни сантиметра в повече, от всички страни. Силно препоръчваме да използвате Tip Top Nahtdichter за дълготраен ремонт.

Стъпка 6 – Оставете да изсъхне

Оставете ремонтираното място да изсъхне /24 часа/, преди отново да употребявате вашата палатка. Това ще позволи на лепилото да се стегне и да достигне максимална адхезия. Когато ремонта е завършен, вашата палатка отново ще бъде напълно водоустойчива, което ще ви позволи да посрещнете всичко, с което майката природата може да ви изненада. 

Използвайки няколко домакински артикула и малко изобретателност, може да избегнете втурването в магазина, за да купувате нови играчки за басейн всеки път когато те се спукат. Разбира се…понякога и ремонта с подръчни материали ни се струва прекалено сложна и дълга процедура. За тези от Вас, които предпочитат да не губят почти никакво време и спокойно да се наслаждавате на лятната си почивка, ние от ТИП ТОП предлагаме комплект за бърз ремонт на винилови и текстилни повърхности Camplast Rep – Set 1, като дюшеци, палатки, чадъри, ветроходни платна, надуваеми лодки, дъждобрани, тенти и т. н.

Ето и кратките инструкциите за работа с комплекта за бърз ремонт на Rema Tip Top  – Camplast Rep – Set 1 

ЗАЛЕПВАНЕ НА ВИНИЛ И ТЕКСТИЛ

  1. Откриваме мястото, от което се изпуска въздух.
  2. Откритата щета се отбелязва с маркер и зоната около нея се награпява с фината шкурка от комплекта.
  3. Полагаме Camplast Cement в награпената зона и размазваме с пръст или малка четка.
  4. ПРИ ВИНИЛ: Избираме необходимият ни размер пластир и полагаме Camplast Cement върху залепващата му част. ПРИ ТЕКСТИЛ: Изчаква се 20-30 мин и се нанася лепило повторно. Избираме необходимият ни размер пластир и полагаме Camplast Cement върху залепващата му част.
  5. Изчакваме 1-2 минути, за да може лепилото да изсъхне малко.
  6. Поставяме пластира на определената зона и натискаме в продължение на 5 минути. Ако има въздушни мехурчета между пластира и основата, трябва задължително да ги изкараме, натискайки от центъра посока навън.
  7. В следващите 2-3 часа не използвайте/помпете.

Camplast Rep - Set 1_BG

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s